Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 17 juli 2021 @ 02:14 door Serpentor , 63 keer bekeken

Elizabeth (Josephine Tewson)

Elizabeth Warden-Hawksworth is de vriendelijke maar ontzettend zenuwachtige buurvrouw van Hyacinth en Richard. Mogelijk is ze de enige persoon op aarde die zonder uitzondering alles pikt wat haar dominante buurvrouw haar toewenst of toevertrouwt te doen. Ze zal nooit uitvallen tegen Hyacinth... ze is bescheiden en bedachtzaam. Dat verdient bijna de Nobelprijs voor de vrede, want met enige regelmaat laat Hyacinth doorschemeren dat 'Liz' een onhandige dame is met een twijfelachtige smaak qua mode en haarstijl. Ook het feit dat haar echtgenoot in het buitenland werkt zint Hyacinth natuurlijk niet.

Als op een dag een vreemde, schaars geklede man bij het huis van Liz verschijnt, denkt Hyacinth er meteen het allerslechtste van... totdat ze erachter komt dat het Liz' recent gescheiden broer Emmet is die tijdelijk bij haar is komen wonen. Met Emmet heeft Liz gemeen ontzettend op te zien tegen elke ontmoeting met Hyacinth. Terwijl Emmet zich steevast verstopt, is Elizabeth minder paranoïde, maar dat komt van vele jaren ervaring met Hyacinth. "Ik denk als ik bij Hyacinth ben gewoon aan andere zaken... zoals naaipatronen. Je moet het gewoon over je heen laten komen, dat is denk ik ook de wijze waarop Richard het uithoudt."

Hoe dan ook, de koffiesessies bij Hyacinth thuis wennen ook voor Liz nooit. Ze is zó zenuwachtig dat het minste of geringste geluid van de telefoon, de deurbel of gil van Hyacinth ertoe leidt dat diens mooie servies in stukken op de grond valt, natuurlijk met inhoud erbij. Dit heeft al vele tapijten gekost, om van nieuwe kopjes en schoteltjes nog maar te zwijgen. Dat zou allemaal nog niet zo erg zijn als Hyacinth het kan laten om denigrerende opmerkingen te maken, zoals "Het geeft niet, je bent mogelijk gewoon klunzig geboren." Ondanks de vele kapotte serviesdelen blijft Hyacinth Liz uitnodigen. Dit impliceert dat ze haar buurvrouw waardeert. Tegen wil en dank is Liz betrokken bij zowat alles wat Hyacinth aangaat, van tripjes naar zee met leden van de bejaardenbond tot barbecues bij Hyacinth's manische zus Violet.

Elizabeth heeft een dochter, Gale (of 'Gail'), die op de hogeschool of universiteit studeert, maar die natuurlijk niet zo slim kan zijn als Hyacinth's zoon Sheridan. Liz is behoorlijk op de hoogte van Hyacinth's minder sociaal acceptabele familieleden, die Hyacinth koste wat het kost wil verhullen voor Liz, die er op haar beurt maar wat snel achterkomt dat het fijner is om met Onslow, Daisy en Rose om te gaan dan met Hyacinth. Toch voelt Elizabeth een sympathie voor haar buurvrouw. Er zijn immers zoveel mensen die graag een paar blokjes om zouden lopen om haar te ontwijken. De andere leden van de damesclub verstoppen zich achter de heg. Voor Richard koestert Liz mogelijk meer dan alleen vriendschappelijke waardering, zoals bepaalde fragmenten doen vermoeden. Daarnaast heeft ze gewoon ook veel medelijden met hem.

Elizabeth is te zien in elke aflevering van Keeping Up Appearances, behalve in de aflevering 'Golfing with the Major' uit het tweede seizoen. De hele serie wordt haar rol gespeeld door Josephine Tewson.

De volgende aflevering in de serie personages is Onslow.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.