Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 29 mei 2023 @ 23:17 door Serpentor , 383 keer bekeken

Hyacinth (Patricia Routledge)

Hyacinth Bucket is de hoofdpersoon van de serie en gespeeld door Dame Patricia Routledge en al vele jaren getrouwd met gemeenteambtenaar Richard Bucket. Al griezelt ze van die achternaam, vandaar dat ze te pas en te onpas mensen corrigeert en luidkeels 'It's Bouquet!' roept. De mensen die haar kennen - en haar reputatie is wijd verspreid - noemen haar dikwijls 'the Bucket woman' en zouden alles proberen om niet met haar in contact te komen. Zelfs Hyacinth's kleurrijke familie gaat liever niet met haar om. Maar daar later meer over.

Hyacinth en Richard wonen in een bungalow in - naar eigen zeggen - een van de meest exclusieve woonwijken van de stad. Ze heeft één kind, Sheridan, wie ze vertroetelt en telkens in bescherming neemt, bijvoorbeeld als Richard zich afvraagt of het gekozen pad van de jongen hem wel succes gaat brengen in het leven. Er zijn legio aanwijzingen dat Sheridan homoseksueel is, al wil Hyacinth daar niets van weten (of heeft het gewoon niet in de gaten). Ze bewaart zijn slaapkamer nog steeds zoals hij het achterliet, compleet met speelgoed, terwijl Richard hardop afvraagt of de jongen ooit echt vertrokken is.

Om een lang verhaal kort te maken: Hyacinth is een onvervalste snob voor wie geen zee te hoog is als het gaat om aanpappen met de hogere kringen. Haar dineetjes bij kaarslicht zijn berucht, om van haar zangavonden nog maar te zwijgen, en niemand heeft zin om daar acte de présence te geven... met uitzondering van The Major. Deze is van de hogere klasse, heeft een uitstekende staat van dienst in het leger en is bovendien dol op Hyacinth. Ondanks het feit dat The Major zijn handen niet kan thuishouden, blijft hij worden uitgenodigd vanwege zijn status.

Alle andere mensen lopen graag een paar blokken om, waaronder Hyacinths directe buren: Elizabeth Warden en vanaf de tweede serie Emmet Hawksworth. Hyacinth is muzikaal (of denkt dat ze dat is) en zodra ze erachter komt dat Emmet leiding geeft aan het operagezelschap, doet ze alles om bij hem in een goed blaadje te komen. Emmet, in hogere mate dan Elizabeth, staat het huilen hierdoor nader dan het lachen. Elizabeth kent haar eigen angsten, zoals de geregelde koffieochtenden bij Hyacinth, waar het arme mens zo zenuwachtig wordt dat Hyacinths dure serviesgoed het moet ontgelden. Van alle gastpersonages uit de serie zijn Elizabeth en Emmet het vaakst de klos om deel te moeten nemen aan Hyacinths plannen. Maar ook de dominee en diens echtgenote wordt het leed niet bespaard.

Maar ondanks pogingen van Hyacinth om zich bij de hoge klasse in te mengen, is haar eigen afkomst bescheiden. Haar vader ('Daddy') was gewoon working class en is tegenwoordig seniel ('op de leukst mogelijke manier', volgens Hyacinth) en brengt iedereen dikwijls in verlegenheid met zijn escapades. Hyacinth heeft drie zusters, alledrie met een bloementhema: Violet (altijd in klaagstand en getrouwd met een rijke bookmaker die mogelijk nog excentrieker is dan Daddy), Daisy (getrouwd met de aartsluie doch sympathieke Onslow en wonend samen met Daddy en Rose in een oud krot van een gemeentewoning) en Rose (de jongste en meest labiele, altijd in om aan te pappen met mannen die eigenlijk al getrouwd zijn). Hyacinth heeft geen hekel aan haar familie, maar schaamt zich er wel voor. Mogelijk werkt dit voor haar familie precies zo!

Hoe je ook over haar denkt, Hyacinth heeft snobisme tot een kunst verheven. Ze neemt zelf de telefoon op, maar laat bellers wel weten dat ze vrouw des huizes is. Ze doet alles om haar buren af te troeven, is hoogst competitief als het gaat om creatieve bijeenkomsten en denkt boven alles dat iedereen haar geweldig vindt... het feit dat een vijf series tellende comedy zoveel onvergetelijke plots en komische situaties heeft opgeleverd, is wel een teken dat Hyacinth, ondanks al haar nare eigenschappen, een gouden vondst was van schrijver Roy Clarke!



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.